Maastohiihto – koko kehon, koko perheen ja kaiken ikäisten laji

Sports Tracker Nordic skiing
Hiihto on yksi tehokkaimpia koko kehon lajeja.

Maastohiihto on kehittynyt pohjoisten kansojen talvisesta tavasta liikkua metsällä riistan perässä monipuoliseksi liikuntamuodoksi. Harva, jos mikään muu, urheilulaji soveltuu niin hyvin kaikille iästä, kunnosta tai tavoitteista riippumatta.

Jokainen, joka osaa kävellä, oppii hiihtämään. Jokainen, joka jaksaa kävellä, voi hiihtää. Omaa vauhtia säätelemällä ja valitsemalla sopivan hiihtomaaston kaikki pikkulapsista vanhuksiin voivat hiihtää. Rasitusta, vauhtia ja vaativuutta on helppo lisätä tai vähentää. Murtomaahiihto onkin aidosti koko elämän mittainen harrastus.

Hiihto on yksi tehokkaimpia koko kehon lajeja. Hiihtäessä jokainen kehon lihas työskentelee ja saa tasaisesti rasitusta. Sen vuoksi kuntosalien cross trainerit jäljittelevät perinteistä hiihtotapaa, ikävä kyllä ilman lumisen metsän tarjoamia elämyksiä. Hiihto on myös kestävyyslaji ja kehittää tehokkaasti hapenottokykyä ja sydämen toimintaa.

Maaston muodot tekevät hiihdosta intervallilajin, ylämäkeen kiivetessä syke nousee. Alamäkeen laskiessa voi levätä. Suksilla liikkuminen liukkaalla lumella parantaa tasapainoa ja kehittää koko kehon hermotusta.

Laji yli sukupolvien

Hiihdon voi aloittaa varhain. Parivuotias lapsi oppii helposti liukumaan suksilla, neljävuotias hiihtää jo kuin vanha tekijä. Toisaalta hiihtoa voi turvallisesti jatkaa niin pitkään kuin pystyy liikkumaan. Ja sitä pidempään pystyy, mitä enemmän hiihtää.

Hiihto onkin aito koko perheen ja koko suvun laji. Laduilla näkee niin pikkulapsia kuin heidän isovanhempiaan, usein myös yhdessä hiihtämässä.

Terveysliikuntana hiihto on yksi parhaista lajeista. Helpossa maastossa hiihdettäessä se on turvallinen tapa liikkua. Hiihdossa ei tule jaloille iskuja kuten juostessa. Siksi se sopii monille erilaisista vaivoista kärsiville.

Hiihto onkin hyvä tapa kuntouttaa itseään erilaisista vammoista. Jos vesijuoksu alkaa kyllästyttää, polvi- tai lonkkaleikkauksesta toipuvalle perinteisen hiihto on loistava tapa harjoitella.

Hiihdon parhaita puolia on mahdollisuus säätää rasitusta ja sykettä juuri haluamalleen tasolle. Jos juostessa laskee vauhtia, se muuttuu kävelyksi. Pyöräillessä liian hitaassa vauhdissa ei enää pysy pystyssä. Mutta hiihtäessä voi edetä hyvin rauhallisesti ja kyse on edelleen hiihdosta.

Toisaalta hiihto voi olla myös äärimmäisen kova ja raskas laji. Monet urheilijat, joilla on mitattu korkeimpia hapenottolukemia, ovat maastohiihtäjiä. 15 kilometrin väliaikalähtö on yksi raastavimpia kilpailumuotoja koko urheilussa. Jopa yli 100 kilometrin mittaiset pitkän matkan hiihtokisat ovat todellisia kestävyysurheilun kuninkuuskisoja.

Sports Tracker skiing Lapland
Nauti luonnon rauhasta talvisilla hiihtoreiteillä.

Pidä talvinen picnic

Hiihtäminen on yksi hienoimpia tapoja nauttia talvisesta luonnosta. Hiihtäjä on yhtä luonnon kanssa liikkuessaan lumella.

Lapin satojen kilometrien reitit kulkevat upeissa maisemissa. Päivällä aurinko häikäisee, öisin voi ihailla revontulia. Alpeilla vuoristoilma ja upeat maisemat saavat haukkomaan henkeä. Metsän suojassa voi nauttia hiljaisuudesta ja katsella eläinten jälkiä hangella. Meren jäälle voi lähteä hiihtoretkelle ja ottaa mukaan eväät ja kuumaa juotavaa termospulloon.

Karhun metsästyksestä moderniksi urheilulajiksi

Murtomaahiihtoon tuo vaihtelua sekin, että hiihtotapoja on kaksi. Perinteisen vuorohiihdon rinnalle kehittyi 30 vuotta sitten vapaa hiihtotapa eli luisteluhiihto. Siinä missä perinteistä voi hiihtää halutessaan leppoisasti, luisteluhiihto on vauhdikasta, urheilullisempaa ja vaatii kohtuullista kuntoa. Luisteluhiihto on selvästi nopeampi tapa hiihtää kuin perinteinen.

Murtomaahiihto on viime vuosina taas kasvattanut suosiotaan sen syntysijoilla Skandinaviassa ja Venäjällä. Sen harrastus on lisääntynyt tasaisesti myös Keski-Euroopassa. Pohjois-Amerikan maat ovat nousseet vauhdilla kilpahiihdossakin kansainväliseen kärkeen. Aasiassakin ollaan löytämässä maastohiihto. Omien talviolympialaistensa myötä Kiinassa ja Koreassa hiihdon suosio on vahvassa kasvussa.

Pohjoisten kansojen tavasta liikkua talvisin metsästämässä hirviä ja karhuja on kehittynyt moderni ja monipuolinen urheilulaji.

 

Axa Sorjanen –  Koulutettu hiihtovalmentaja sekä palkittu suomalainen toimittaja, tietokirjailija ja dokumentaristi

Vinkki: Jos tarvitset apua sovelluksen kanssa olethan yhteydessä asiakaspalveluumme.

3 comments

 1. Mari

  Hiihto on maailman ihanin harrastus ja aion hiihtää niin kauan kuin suksi kulkee! ❄✨

  1. Sports Tracker

   Mahtavaa kuulla Mari!
   Toivottavasti hyvät hiihtosäät kestä tänä talvena vielä pitkään kaupungista riippumatta :)

Comments are closed.

Back to top