Maastohiihto on välineurheilua, nautit enemmän valitsemalla oikein

Sports Tracker Atomic skiing
Hiihtämiseen tarvitset sukset, sauvat, monot, siteet ja oikeanlaiset vaatteet.

Maastohiihdon perusajatus on liukua lumella suksien ja sauvojen avulla. Hyvillä hiihtovälineillä on helppo liukua ja hiihto on nautittavaa. Huonoilla välineillä hiihtämisestä ei meinaa tulla mitään. Muutamalla neuvolla osaat valita itsellesi sopivat hiihtovarusteet.

Hiihtämiseen tarvitset sukset, sauvat, hiihtokengät eli monot ja siteet, joilla monot kiinnitetään suksiin. Lisäksi tarvitset hiihtämiseen sopivat vaatteet.

Hiihtotapoja on kaksi, perinteinen ja vapaa. Molempiin on omat suksensa. Perinteisen suksilla voi tapailla vapaan hiihtoa, mutta nautittavaa se ei ole. Vapaan suksilla perinteisen hiihto ei onnistu.

Suksien voitelu

Perinteisen sukset ovat 15-20 senttiä hiihtäjää pidemmät ja niitä on sekä voideltavia, että voiteluvapaita malleja. Perinteisen sukset valitaan aina hiihtäjän painon mukaan. Voideltavan suksen keskiosan tulee painua latua vasten yhdellä jalalla suksen päällä seisoessa. Molempien suksien päällä seistessä suksen keskiosan tulee nousta irti ladusta. Silloin suksi sekä pitää että luistaa.

Perinteisen suksia on sekä voideltavia, joiden keskiosa voidellaan pitovoiteilla, sekä voiteluvapaita suksia. Niistä parhaiten toimivia ovat nanopinnoitteella käsitellyt sukset sekä skin-sukset.

Nanosuksissa koko pohja on päällystetty pinnoitteella, joka sekä pitää että luistaa koko suksen matkalta. Nanosuksia ei tarvitse voidella, mutta ne pitää puhdistaa säännöllisesti.

Skin-suksissa on keskiosassa erikoiskarva, joka saa suksen pitämään. Ne tarvitsee luistovoidella muutaman kerran kaudessa ja karva pitää puhdistaa säännöllisesti.

Suksien voitelua ei kannata pelätä liikaa, sen perusasiat oppii muutamassa minuutissa ja nykyään on tarjolla useita helppoja voidevaihtoehtoja.

Molemmat voiteluvapaat suksityypit ovat hyvä valinta. Nano-sukset toimivat parhaiten hieman kosteilla keleillä ja pehmeillä laduilla. Skinit ovat edukseen selkeillä pakkaskeleillä ja hyväkuntoisilla laduilla.

Sports Tracker waxing skis
Suksien voitelun oppii hetkessä.

Etsi sopiva pari

Luistelusukset eli vapaan sukset ainoastaan luistovoidellaan. Ne ovat lyhyempiä kuin perinteisen sukset, 5-15 senttiä hiihtäjää pidemmät. Luistelusukset ovat selkeästi jäykemmät kuin perinteisen sukset.

Suksia valitessa on tärkeää löytää hiihtäjälle sopiva pari. Suksimerkkiä ei kannata tuijottaa liikaa. Kaikilla suksimerkeillä on hyviä suksia kaikissa hintaluokissa, joten kannattaa etsiä ennen kaikkea itselle sopiva pari.

Sauvat tehdään lasikuitu-hiilikuitusekoiteputkista. Parhaat kilpasauvat ovat 100 % hiilikuitua, kevyitä ja hyvin jäykkiä. Kuntoilijalle sekoitesauvat ovat parempi valinta, sillä ne kestävät paremmin sivuttaisiskuja.

Molemmille hiihtotavoille tarvitsee omat sauvansa. Perinteisen sauvan pituus on noin 0,83 x hiihtäjän pituus ja luisteleluhiihtosauvan 0.92 x hiihtäjän pituus. Muuta eroa sauvoissa ei pituuden lisäksi ole. Sauvoja valitessa kannattaa kiinnittää huomio siihen, että sauvan hihna istuu tiiviisti ja tuntuu hyvältä hiihtohanska kädessä.

Kaksi mallia monoille ja siteille

Hiihtokengät ovat nekin erilaiset molemmille hiihtotavoille.

Perinteisen hiihtotavan kengän pohjan pitäisi taipua päkiän kohdalta. Kengän pitää istua niin, että kantapää pysyy paikoillaan varpaille noustessa.

Vapaan hiihtotavan kengässä on taas jäykkä pohja ja nilkkatuki. Sen mukavuuteen kannattaa sovittaessa kiinnittää huomiota, sillä muuten jalkoja alkaa särkeä kovapohjaisessa monossa.

Hiihtokenkien tulee istua kuten muidenkin urheilukenkien. Niihin ei tarvitse jättää tilaa ylimääräiselle sukalle. Kylmillä keleillä voi monon päälle vetää erillisen mononlämmittimen.

Siteitä, joilla hiihtokengät kiinnitetään suksiin, on kahta eri tyyppiä, SNS ja NNN -siteitä. Lisäksi on siteitä, jotka sopivat molempien standardien hiihtokenkiin. Varmista ennen ostamista, että kenkäsi ja siteesi sopivat yhteen.

Halvimmat hiihtovälineet ovat harvoin nautittavia hiihdettäviä. Perinteisen hiihtotavan välineistä kannattaa varautua maksamaan 300 euroa, luisteluhiihtovälineistä hieman enemmän.

Lasten hiihtopaketteja saa jo 100 eurolla, niissä kannattaa katsoa, että suksissa on oikeat siteet, samanlaiset kuin aikuisilla.

Vaatetus on tärkeä osa hiihtonautintoa. Hyvät hiihtovaatteet suojaavat tuulelta. On järkevää pukeutua kerroksittain, niin että ihoa vasten tulee urheilukerrasto. Kerroksia voi lisätä ja vähentää kelin mukaan. Hiihtohanskat kannattaa valita huolella. On hyvä hankkia kahdet hanskat, lämpimämmille ja kylmemmille keleille omansa.

Hiihtovälineiden myynti on ammattilaisten työtä. Osaavalta suksikauppiaalta saat välineet, joilla on nautinto hiihtää. Laadukkaat välineet myös kestävät vuosia, joten kunnolliset välineet ovat investointi, josta on iloa vuosien ajan.

 

Lue myös edellinen artikkeli täältä!

 

Axa Sorjanen –  Koulutettu hiihtovalmentaja sekä palkittu suomalainen toimittaja, tietokirjailija ja dokumentaristi

Vinkki: Jos tarvitset apua sovelluksen kanssa olethan yhteydessä asiakaspalveluumme.

1 comment

  1. Kuinka harjoitella murtomaahiihtoa - Sports Tracker Blog

    […] Lue myös edellinen artikkeli täältä! […]

Comments are closed.

Back to top